Amarant Bakkersholding: ”Onze wensen komen uit”

 

Veel gebeurde bij de industriële bakkerijen van Amarant Bakkersholding nog met de hand. ”Het was ons een doorn in het oog”, vertelt algemeen directeur Ivo Knijpinga. ”We zagen dat er meer mogelijk was. Johan Pater (directeur-eigenaar) en ik hadden sterk de behoefte om door te automatiseren. We zochten iemand die ons in dat soort projecten verder kon begeleiden.”

 

Via een positieve referentie komt Amarant uit bij Maarten van Dril. Hij heeft dan net Passion for flow Professionals opgericht, het is 2014. ”Er was meteen een goede klik. Maarten had geen logistieke kennis of ervaring met bakkerijen, maar hij weet heel veel van AFAS. En hij leert snel. Dus we zijn direct begonnen.” Ivo maakte een lange lijst met dingen die hij wilde realiseren. Vooral productie-gerelateerd. Het doel: werk laten verdampen.

Deegaansturing
De eerste prioriteit was het koppelen van de software van AFAS met die van de computers die de deegbereiding aansturen. Deze wens speelde al sinds de jaren ’90. Tot nu toe was niemand erin geslaagd. Ivo: ”Veel mensen waren sceptisch. Maar we zeiden: we gaan het bouwen, dit keer gaat het werken. En onze wens is uitgekomen.”

 

”Maarten zorgt ervoor dat wij efficiënter kunnen produceren”

 

 

 

 

De Amarant Bakkerijen – in eerste instantie Bakkerij Pater – zijn nu de eerste in Nederland met een interactieve koppeling tussen AFAS Profit en de H2-software voor deegaansturing. Het resultaat? Waar recepten eerst zowel in Profit als in de deegcomputers werden bijgehouden, gebeurt dit nu alleen in Profit. De recepten worden van daaruit rechtstreeks doorgezonden naar de deegcomputers. Samen met specifieke instructies voor het kneden en mengen. Dit verkleint de foutmarge en vergroot de consistentie van het deeg. Als dit bij alle bakkerijen zo gebeurt, leveren deze hetzelfde brood – onder meer qua kleur, vorm en hoogte. Dat is essentieel voor de levering aan supermarktketens.

Deel 2 van het project bestond uit het automatiseren van de orderstromen. Ivo: ”Uit AFAS kwam een mooie analyse. Die werd voorheen handmatig overgetikt in H2. Nu is het 1 druk op de knop. We draaien alvast productie op basis van prognoses. Als de orders definitief binnenkomen, gaat het systeem rekenen. De deegcomputer weet dan hoeveel er al dan niet moet worden bijgedraaid om de orders compleet te maken.”

Het project is zo’n groot succes, dat samenwerkingsverband Bake Five – waar Amarant mede-eigenaar van is – het over alle aangesloten bakkerijen gaat uitrollen. ”Bakkerijen gebruiken verschillende deegsystemen naast elkaar. De volgende stap is om ook die systemen aan AFAS Profit te koppelen.” Ivo is hierbij de kartrekker en aanjager; Maarten een belangrijke schakel, hulp en coördinator.

Consultant voorbij
De rol van Maarten bij Amarant is anders dan bij de meeste van zijn klanten. Hij voert het project zelfstandig uit en heeft verschillende petten op: die van projectleider, die van consultant en die van uitvoerende. Hij functioneert als de rechterhand van de directie op het gebied van automatisering.

”Maarten is de consultant voorbij”, zegt Ivo. ”Hij geeft niet alleen advies, hij lost het ook voor ons op. Maarten voelt als een collega. Je kunt hem compleet vertrouwen. Hij is enthousiast, coöperatief, biedt een luisterend oor. Op alle niveaus kan hij met mensen praten. Maarten voelt zich boven niemand verheven. Dat zouden de bakkers hier ook niet accepteren, de mentaliteit is die van niet lullen maar poetsen. Maarten kan goed samenwerken, en dat is belangrijk. Dat je het samen tot een succes wilt maken.”

Vertaling naar de werkvloer
Naast de koppeling met de deegmachine voerde PffP bij de Amarant Bakkerijen verschillende projecten uit die onnodig werk hebben opgelost. Zo staan in- en uitgaande stromen van de opslag nu in een volgsysteem, gekoppeld aan Profit. Waar tot voor kort de voorraad elke week netjes werd geteld – en alle lijsten met de hand vergeleken en bijgewerkt – zijn producten nu te volgen via barcodes. De vriesmeesters weten precies wat waar staat, en sinds wanneer. ”Daarmee is er weer een belangrijk punt van de lijst”, lacht Ivo.

Ook kleinere projecten maken verschil. Zo zorgt een automatisch bestelsignaal ervoor dat er nooit meer te weinig van een grondstof aanwezig is. De productie komt niet meer onverwachts stil te staan. Dat bespaart de bakkerij frustratie, tijd en geld.

”Dit soort successen geeft energie op alle gebieden”, zegt Ivo. ”Maarten luistert goed en maakt echt een vertaling naar de werkvloer. Hij zorgt dat we efficiënter kunnen produceren. Zo kom je ook weer aan andere dingen toe.”


Amarant Bakkersholding

Amarant Bakkersholding is eigenaar van 4 bakkerijen: Bakkerij Pater (Avenhorn), Bakkerij Bouman (Geldermalsen), Bakkerij Konings (Volendam) en Bakkerij Cees Lammertinck (Elst). Deze leveren voornamelijk dagvers brood aan supermarkten. Zo kan Bakkerij Pater 3.600 grootbroden of 24.000 bolletjes per uur produceren. De Amarant Bakkerijen werken met andere bakkerijen samen binnen Bake Five, een samenwerkingsverband waarmee heel Nederland dagelijks van dagvers brood (en deels ook gebak) wordt voorzien. Een initiatief dat uit Bakkerij Pater voortkomt, is Bake For Life. Lees hier meer over deze stichting, een van de goede doelen die PffP een warm hart toedraagt.

 

PFFP

Passion for flow Professionals helpt organisaties met het vertalen van de processen in hun organisatie naar de software van AFAS. PffP is gedreven om de vraag áchter de vraag te achterhalen en vervolgens een eenvoudige oplossing te bedenken. Met een sluitend proces als resultaat.

 

ANDERE CASES

Saltro: ”PffP kent onze organisatie door en door”
Amarant: ”Onze wensen komen uit”
APS: “Meedenken is de kracht van PffP”
Stratech: ”PffP denkt veel stappen vooruit”

2023 © PffP. All rights reserved.